2024-06-27

Naturreservat

Frun och jag gjorde ett litet besök på Haverdals naturreservat. Reservatet har ett flertal olika slingor. I reservatet finns det även andra stigar, men som inte har någon speciell markering. Bilderna får tala för sig själva.

Vacker vy ut mot havet.

2024-06-25

En nunnas bön

Från Lasse Åbergs vilsamma och trevliga sommarprat:

En nunnas bön, som lär ska vara en 300 år gammal bön från Wells Cathedral i England. Sant eller inte? Men tänkvärd är den!

Herre, Du vet bättre än jag själv, att jag håller på att åldras och att jag en dag ska vara gammal.

Avhåll mig från den fatala tron, att jag måste yttra mig i alla ämnen och vid alla tillfällen.

Befria mig från begäret, att jag skall ordna upp alla människors angelägenheter.

Gör mig tankfull, men inte dyster. Hjälpsam, men inte beskäftig.

Hjälp mig att inte repetera ändlösa detaljer. Ge mig vingar, som för mig till saken.

Försegla mina läppar angående mina krämpor och besvär. De tilltar och det känns alltmer frestande att älta bekymren.

Jag vågar inte be om ett förbättrat minne, men jag ber om växande ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet, när mitt minne inte stämmer med de andras.

Lär mig den strålande läxan, att jag tar fel. Ibland.

Låt mig få förbli någorlunda angenäm. Jag vill inte vara ett helgon – somliga helgon är så svåra att leva med. Men en sur åldring är något av kronan på djävulens verk.

Ge mig förmågan att se det goda i oförutsedda sammanhang och att se talanger hos människor, där man inte väntade sådant.

Och, käre Herre, fast jag har en enorm livsvisdom och äger stor klokhet, låter jag ej detta komma andra till del.

Ty vet, Herre, jag vill gärna ha några goda vänner kvar till slutet.

Amen

Som avslutning spelade Lasse stämningsfullt Freddy Wadlings Blott en dag, ett ögonblick i sänder.

2024-06-22

Lördagsutflykt

I går var det midsommarfirande med ett något decimerat "gäng". Normalt blir det nubbar till sillen, men eftersom vi på grund av olika anledningar inte nubbade så mycket så blev dagens uppstigning inte så svår. Därför kom husrådet på att vi skulle besöka en samlare utanför stan. Sagt och gjort så drog vi iväg till Patriks Prylar i Röinge.

Jag behöver nog inte berätta så mycket utan låter bilderna berätta. När vi har parkerat möter vi denna syn. Det är fullt av prylar överallt utomhus.

Innanför dörren möter vi Patrik bakom en plexiglasskiva. Patrik berättade när jag frågade honom att det tar 2 veckor att inventera allt. Jag fick lov att fotografera honom till min blogg.

Som avslut på vandringen kan man fika i en mysig avdelning med avdelade små rum. Det är jättemysigt.

Det gick åt en hel del tid för att smyga genom alla små utrymmen med trevliga prylar. Idag var det inget som sade "ta mig" så vi åkte hem glada åta att ha besökt den här kul prylboden. Den som har vägarna förbi Röinge kan stanna till några minuter och upptäcka något ganska unikt.

Besök gärna Patriks webshop.

2024-06-21

Glad midsommar

Västkusten önskar eder alla en solig, glad och trevlig midsommar.

Janne uti Sjöstaden.

2024-06-17

Promenad med bil

Någon i vänkretsen berättade på Facebook att de har varit i Ysby för att fika. Så klart att huschefen blev nyfiken. Alltså och eftersom vi plötsligt hade en ledig dag att vi for ner för att inspektera fiket.

Utanför såg huset inte mycket ut för världen. Nästan lita oansenligt.

Men när man kom innanför var det mysigt och enligt gamla handelsbodar. Lite av varje lite överallt.

Här hittade vi en plats som kändes mysig att sitta på. Platsen runt de flesta borden i huset verkade ha maximerats till fyra personer samtidigt. Man hade smarriga räkmackor, men vi avstod fikat den här gången.

Ysby har en egen skola. Huruvida den är i drift och fungerar som förskola idag fick vi inte utrönat. Nästa gång kanske.

Samhället har haft en egen affär och naturligtvis har man en egen kyrka då samhället tillhör en gammal danskbyggd.

Ha en fortsatt fin dag.

2024-06-16

Sommarregn

Det är en skön sommardag och jag sitter på balkongen. Det är skönt men kvavt varm när det plötsligt kommer ett smattrande skönt sommarregn.

Efter bara någon minut kommer dofterna efter ett sådan varmt regn. Regnet slutar. Först blir det öronbedövande tyst. Jorden ångar. Strax börjar fåglarna vissla helt galna.

Jag fortsätter läsa min underhållande bok. Tänk vad livet kan vara skönt när man släpper in det.

2024-06-15

Västkustsnaps

Lite babbel inför midsommarens ätande och drickande. Jag har under åren handlat en mängd olika snapsdrycker och blivit serverad en mängd olika sorters drycker. Jag återkommer med sillsorter och potatissorter vid något annat tillfälle. Val av jordgubbar överlåter jag till er själva. Så här tycker jag:

Jag tycker att västkustsnapsen är mild och god då den bara håller 35%. Den passar därför till det mesta i matväg. till exempel till julmat, påskägg och till midsommarsill.

Västkustsnaps med sin somriga mjuka smak av nypon, slånbär och björnbär tycker vi passar extra bra till Midsommar säger Granqvists Beverage House.

Flaskans form är tänkt att påminna om en lysboj (på västkusten) och etiketten är en skapelse av västkustkonstnären Kaya Hansson. Västkustsnapsen säljs i 500 ml-flaska i de flesta Systembutiker.

Observera att det här inlägget inte är ett betalt inlägg, utan min helt personliga åsikt. Så klart varvad med Granqvists.

2024-06-01

Rhododendronpark

Idag lördagen de 1a juni blev jag tvingad att besöka Halmstads vackra rhododendronpark som finns vid Tjuvahålan i Tylösand. Det är vackert och lummigt att spatsera på stigarna bland alla buskar och träd. Bäst tid att besöka parken är under slutet av maj och i början av juni när den står i full blom.

Lite intressant är att min far var med om att bygga denna park under 30-talet. Far var även med om att bygga de 18 första golfhålen på Halmstad Golfklubb. Golfklubben är i folkmun känd som Tylösands golfbana. Mer kuriosa är att jag blev medlem i klubben 70 år senare. 2012 skrev jag i Klubbladet Nr november 2012 sidan 14.