2024-10-04

Precis jag blivit bra

Precis när jag hade blivit bra från viruset, så flög ett annat virus på mig. Så nu är jag förkyld igen.

Någon säger då att jag ska skaffa mig ett covid-test.

Nix säger jag för covid har muterat flera tusen gånger sedn utbrottet från något laboratorium i Kina. Så att veta vilket av de oräkneliga virusen som har drabat mig är totalt meningslöst. Vid nästa besök hos hematologen ska jag prata med läkaren.

Den här bilden ser jag från en solig balkong. Vintern är bara runt hörnet nu.

Träden som för bara några veckor sedan var ogenomträngliga (för synen) är idag rent genomskinliga. Alltså kan jag se husen på andra sidan träden. Skatorna är fortfarande och bygger på sitt bo. Kanske är vkommorna med och bygger för det är plötsligt fyra stycken.

Janne.

2024-09-16

Förkylning

Nu har jag haft en förkylning under ganska lång tid. Infektionen tar kraft från kroppen. Man blir trött och orkeslös av att hosta, nysa och snyta sig. 

Jag pratar med vården och får veta att jag ska ha tålanmod. Infektioner tar tid att bli av med idag. Det är bara det att man i min ålder inte har oändlig tid kvar att leva. Klockan tickar och sanden i tidglaser rinner ner.

Eftersom jag smaskar i mig tabletter för att kurera blodkärl, kml och diabetes, så vill jag inte klämma i mig mer/fler medikamenter.

Tyvärr och på grund av host och nysatacker så är jag olämplig att befinna mig på en golfbana. Så jag får ge mig till tåls med golfen. Och det grämer mig kolosalt. "Golftarmen" skriker högt i tysthet. Jag vill ut och placera bollar i den lilla koppen.

Nu är frukosten intagen och planeringen för dagen kan påbörjas. Kanske an lagom promenad kan läggas in på schemat? Kanske en runda till affären för att handla fikabröd. Man måsta ta hand om sig.

Så ta hand om er.

2024-09-05

Utflykt med golf

Idag väckte väckarklocka oss 05:45 för frukost och bila iväg till Örkelljunga för att spela golf på Woodlands. Idag var det en fin dag med cirka +28 grader och lagom vind.


Här bild från klubbhuset där i avslutade golfrundan med en god lasagne. 


I bakgrunden syns grannen till Rya kyrkoruin Vi prioriterade inget besök där idag.


Vi tog fikapaus efter nio hål. 


Väntan på att två "seriespelare" ska komma iväg från tee 10. 

Vi släppte genom två "farbroder" efter lite resonemang om vem som var på rätt bana. De fick ge sig men fick ändå gå genom eftersom de bara var två. Den ene med en fräck eldriven "motorcyket".

Trotts alla farhågor om rekordtemperaturer var det ganska behaglig temperatur för det var kraftig vind emellanåt. 

När vi spelade samma bana för ett år sedan regnade det nästa oavbrutet. Vi blev genomblöta efter en kort tid. På några ställen var spelfältet dränkt med centimeterhögt vatten. Våra bollar tvärstannade om vi hamnade i de pölarna. Idag var banan ok.

Nu gäller det att samla ihop sig inför en jobbig idrottskväll. Fotboll, idrottsgala och lite sen golf.

Må gott och lev väl.

2024-09-04

En skön dag på golfbanan

Jag hatar att gå upp tidigt på morgnarna och har alltid gjort det. Speciellt för golfspel! Min kropp är inte byggd för gymnastiska övningar under tidiga morgnar. Vissa morgnar kan vara fantastiskt vackra, när ögonens suddighet har övergått till klarsynthet.

Här är en vacker utslagsplats.

Så höjer man blicken och ser det här.

Då inser kroppen plötsligt att det var värt uppoffran att stiga upp i ottan. Trotts att en ska köra tio mil för en tidig starttid. Då vänner har en sjusovare inte det lätt.

Ha det gött.

2024-08-22

Naturfenomen

Lite bilder från naturens fenomen. Jag har sparat en förfärlig mängd bilder på den gamla datorn. Bilderna ligger på olika platser med olika namn. På den här nya datorn ska det bli ordning på bildarkiven – till ett bildarkiv. Då behöver jag skrota ett flertal bilder och i synnerhet dubletter.

Så här kan det vara när naturen beslutar om hur den ska uttrycka sig. Man kan ju bli religiös för mindre.

Så här kan det också se ut. När den här bilden togs var det storm på gång. Bilden är från Grötviks hamn utanför Halmstad i Laholmsbukten.

Regnet hänger ett regnmoln mellan himmel och jord. På några ställen faller regnet lugnt och fint. Jag har för mig att vi hade haft en rejäl vårstorm och att det här var efterdyningar efter stormen.

Ha en skön Thors dag.

Nästa inlägg blir om nya ”Store torg” i Halmstad.

2024-08-19

Stationsskolan

Som eljest en söndag så satt frun och jag i varsin soffa och gäspade. En söndag då mycket är stängt. Varför inte besöka My’s nya fik i Oskarström. Sagt och gjort så for vi iväg den gamla Nissastigen genom Åled, Sennan och halva Oskarström.

Redan när vi passerade bron i Oskarström anade vi vad vi skulle får se.

Eftersom jag är en gammal ”oskarströmare” så visste jag om en lämplig parkering under bron över järnvägen vid stationens och Jutans lagerbyggnader. Vi kom alltså in bakifrån till My’s kaffe.

Men oj vad det myllrade av folk överallt. Rakt fram var det fullt med sorlande folk. Till vänster sökte folk efter sittplatser. Vi funderade på om vi skull dra därifrån eller fika. Så träffade vi en granne som hade samma fundering. Så vi stannade och fikade.

Frun och jag fick första parkett till en spontan underhållning med och av Mandelmann´s. Uppträdet var helt spontant. My (två från höger) tyckte det var lika kul som oss.

Här fångade jag Mari och My som hade hur trevligt som helst.

Här fick jag ”upphovsrätten” till bilden av Mari. Det tyckte hon var skitkul.

Det här är på väg upp till fiket. Det ser ut som en lekpark. Vilket det kanske är med?

Den här flödesdelaren möts man av om man kommer in rätt väg till kafféet. Huset till höger är serveringen där man handlar det man vill äta. Det fanns en meny med riktig mat med, men de slutade servera mat klockan 14.

Frun och jag hade tur som stannade och fick oss lite underhållning till livs. Vi kan helt ärligt rekommendera ett besök hos My på Maredsgården.

Här ett tidigare inlägg om ”stationsskolan” strax innan fiket invigdes.

2024-08-18

Grillfest

Igå blev frun och jag inbjudna till grillfest hos fruns väninna. Jag blev inbjuden speciellt som som grillmästare. Första försöket misslyckade, men attan den som ger sig! Det tuttades på ny kol och köttet blev i det närmaste perfekt. Med grönt brunt och sval dryck till blev vi mätta och glada.

Bilden är från väninnans prunkande trädgård. Det är en skön oas i ett förstadsbuller med racing på våra genomfartsleder.

Janne

2024-08-16

Nytt fik

Idag skulle vi med vänner besöka Killeröds kaffe i Skåne. Som väl var ringde vi och kollade om det var öppet. Vi fick då veta att man endast håller öppet lördag och söndag.

Vi beslöt då att leta något allternativ. Det vi fann var Sonjas veranda i Tvååker. Vi hade inte hört talas om det tidigare och blev glatt överraskade. Lite historik!

Frun och jag beställde dagens rätt som var nötkött med smörstekta potatis. Köttet var underbart mört och gott. Vännerna beställde räkmackor. Ni kan tro att vännernas ögon vidgades rejält när jättemackorna kom in.

Tyvärr kom jag inte mig för att fotografera dessa jättemackor då det sprang folk överallt. GPDS ni vet. Här under lite bilder tagna efter att vi hade ätit färdigt.

Så här ser det ut när vi kommer in i Tvååker från Falkenbergshållet.

Ingången till fiket. När vi kom var det kö ut på trappan, men det lugnade strax ner sig.

Det finns även uteservering, men det regnade lätt när vi var där.

Här fanns det mycket godis.

Vid och omkring disken fanns det massor av godis att köpa. Överraskande var ingefärsöl.

Så här såg det ut i många av de små rummen.

Och så här.

Det var jättemysigt och kan rekommenderas. Det var knarrande brädgolv i alla rummen. Dessutom brädgolf utan ljudisolering i rummen på andra väningen.

Janne

2024-08-13

Höstfärger

Trots att det bara är mitten av augusti så börjar naturen måla om sig i nya färger. Tyvärr är inte hösten min årstid, men jag kan hålla med om att färgerna kan vara betagande.

Ha det gott. 

Janne

2024-08-12

Medan jag modifierar

Jag har haft en hemsk massa onödigt i min gamla MacBook Pro eller 280 GB med Word, Excel och PewePoint. Plus alla vanliga bilder. Ni vet ju själva det där med "bra å ha".

Lägger en liten bild här medans jag vilar ut i min favoritfottölj.

Ha en skön månens dag. 

  Janne

2024-08-07

Nytt verktyg

Igår var jag hos Elgiganten och skaffade mig ett nytt verktyg. Naturligtvis med husfruns tillåtelse. Det är väldigt stor skillnad mellan en dator från 2004 och en dator idag. Ändå skiljer det bara någon tusenlapp i pris.

Min senaste Mac är en MacBook Air M3 13,6". Den ör fjäderlätt och blixtsnabb.

Den här Mac:en köpte jag för min utlandsförtjänst som golfvärd i Spanien 2011.

Det här var min första Mac från 2004. Det var en MacBook G4. Saknar formatet!

Det är faktiskt märkligt att prisskillnaden är så liten om man tänker på att allting annat har rusat i höjden med flera hundra procent.

Jag önskar er en skön lillördag.

2024-08-02

Balkonghäng

Idag fredagen den andre augusti var det en fantastiskt varm och fin dag. Frun och jag bestämde oss för en niohålsrunda på hemmaklubben. Idag var det som eljest vid den här tiden på året knökfullt med ”upplänningar”. Därför var det svårt att komma ut.

Här är vi på väg till fösta tee. Naturen har blivit aningen höstlikt.

Här möts vi av golfbanans berömda utsikt.

Här står jag på nionde tee efter ganska bra spel. Nu nu ska vi försöka få HIO.

Väl hemma igen blev det en stund på balkongen med en kall GT i handen framför blomprakten. Frun har verkligen hand med blommor.

Jag hoppas att ni får en fin helg.

Janne

2024-08-01

Augusti 01

Nu närmar sig hösten med stormsteg. Rönnbären har fått sin fullröda färg och går mot brunt. Snart ramlar de av för att bilda nya träd likt trädets löv.

Det här är väl en typisk höstbild med dagg i ett spindelnät. En bild som kan höra till vilken skräckfilm som helst.

Snart börjar löven falla av träden och bilda färgglada mattor lite varstan. Natten efter att vi lämnat den här platsen blev det en rejäl frostnatt.

Som väl är har vi troligen många goda soldagar kvar innan min dommedagspredikan stämmer in. Augusti och september kan vara underbara.

Lev väl och ha det gott.

2024-07-25

Städdags

Ibland får vi möblera om för att Robert ska kunna utföra ett gott arbete. Normalt far Robert runt i lägenhetan och brummar, men efter fester får vi lämna mer plats för honom.

Det här är Robert, som är en något äldre version av GPS-dammsugare.

2024-07-24

Saknad

Ibland saknar jag bildformatet på den här datorn en Mac iBook G4 - 14,4 tum. Formatet var/är nästan kvadratiskt.

Formatet var perfekt när jag "byggde" hemsidor och bloggar. Formatet var8perfekt när jag skrev noveller och insändare. Formatet var perfekt till det mesta. Trots ett intensivt letande har jag inte funnit någon dator med ett format i närheten. Alla format är rektangulära idag.

2024-07-19

Bloggande - ett åtagande

Att blogga kräver ett personligt åtagande av stora mått. Ni följare vill gärna att jag skriver inlägg varje dag för att ni ska finna det intressant att fortsätta följa mig. Nu är verkligheten en annan än vad ni anser. Alla har ett liv vid sidan av bloggandet.

En av mina tidigare bloggar - en politisk blogg, handlade om hur jag ansåg Sverige borde ha varit och fungerat. Bloggen fordrade mycket förklarande text om ämnet och ofta förklarande bilder. Alltså mycket arbete inför varje "release".

Tanken med denna sida/blogg var från början att ha sidan som hemsida med sporadiskt bloggande. Troligen blir det följden så småningom. Huruvida jag får några följare här eller inte får tiden utvisa. Det viktiga är att jag berättar.

När jag läste Retorik på Universitet var principen följande: "Säg vad du skall säga, Säg det, Säg vad du har sagt". När jag tittar tillbaka på de anteckningarna inför varje talövning, så funderar jag på om den dispositionen skulle gå hem här på bloggen.

Det här lilla inlägget följer inte den principen. Så jag återkommer vid ett senare tillfälle, eller flera tillfällen, i ämnet - Retorik.

Ps.
Retorikens fem grundpelare: innehåll, struktur, språkdräkt, memorering och framförande.
Ds.

2024-07-13

Avsked

Igår tog vi avsked av Peter. Han fick inte chansen att bli riktigt gammal och grå, som vissa av oss andra. Livet är inte alltid rättvist. Cancer är ett eländigt påfund. Av vem är svårt att utröna.

På väg hem från kyrkan lyste solen upp dessa blommor och fick vår nedstämdhet att mildras. Naturen är bara så vacker under fem månader av året.

En liten utvikning om dagens elaka sjukdomar:

Kanske 100 års "nymodiga" och industrialiserade processade mat kan vara en anledning till cancer, demens, alzheimer, als.....

Tyvärr är det ingen, eller mycket få som vågar ta tag i fenomenet på allvar. Här är några som vågar: Dr Anna Dahlqvist, Ann Fernholm, Martina Johansson.

Den "moderna kosten" är en av orskaerna till att människor i västvärlden mår dåligt. "Läkarna" skyller en del av det dåliga måendet på det höga kolesterolet och skickar hem folk med statiner. Biverkning av statiner! Mer om statiner här.

Några såsom Dr Anna Dahlqvist har fått mycket skit för att hon berättar om LCHF och vill att människor skall vara friska utan mediciner för att mildra biverknaingar av fel kost.

Jag ber om tillgifvelse för det "medicinska" påhoppet.

2024-07-07

Vinkande träd utanför balkongen

Jag var ut en sväng på balkongen i tron att jag kunde sitta dör och fika, men vinden var alltför påträngande, dessutom kommer det en skvätt regn emellanåt. Det blev alltså ingen balkongfika idag. Fast när dessa rader skrivs så blev himlen klarblå. Inget regn i sikte så långt ögat kan se.

Jag önskar er en skön söndagskväll var ni nu än befinner er.

2024-06-27

Naturreservat

Frun och jag gjorde ett litet besök på Haverdals naturreservat. Reservatet har ett flertal olika slingor. I reservatet finns det även andra stigar, men som inte har någon speciell markering. Bilderna får tala för sig själva.

Vacker vy ut mot havet.

2024-06-25

En nunnas bön

Från Lasse Åbergs vilsamma och trevliga sommarprat:

En nunnas bön, som lär ska vara en 300 år gammal bön från Wells Cathedral i England. Sant eller inte? Men tänkvärd är den!

Herre, Du vet bättre än jag själv, att jag håller på att åldras och att jag en dag ska vara gammal.

Avhåll mig från den fatala tron, att jag måste yttra mig i alla ämnen och vid alla tillfällen.

Befria mig från begäret, att jag skall ordna upp alla människors angelägenheter.

Gör mig tankfull, men inte dyster. Hjälpsam, men inte beskäftig.

Hjälp mig att inte repetera ändlösa detaljer. Ge mig vingar, som för mig till saken.

Försegla mina läppar angående mina krämpor och besvär. De tilltar och det känns alltmer frestande att älta bekymren.

Jag vågar inte be om ett förbättrat minne, men jag ber om växande ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet, när mitt minne inte stämmer med de andras.

Lär mig den strålande läxan, att jag tar fel. Ibland.

Låt mig få förbli någorlunda angenäm. Jag vill inte vara ett helgon – somliga helgon är så svåra att leva med. Men en sur åldring är något av kronan på djävulens verk.

Ge mig förmågan att se det goda i oförutsedda sammanhang och att se talanger hos människor, där man inte väntade sådant.

Och, käre Herre, fast jag har en enorm livsvisdom och äger stor klokhet, låter jag ej detta komma andra till del.

Ty vet, Herre, jag vill gärna ha några goda vänner kvar till slutet.

Amen

Som avslutning spelade Lasse stämningsfullt Freddy Wadlings Blott en dag, ett ögonblick i sänder.

2024-06-22

Lördagsutflykt

I går var det midsommarfirande med ett något decimerat "gäng". Normalt blir det nubbar till sillen, men eftersom vi på grund av olika anledningar inte nubbade så mycket så blev dagens uppstigning inte så svår. Därför kom husrådet på att vi skulle besöka en samlare utanför stan. Sagt och gjort så drog vi iväg till Patriks Prylar i Röinge.

Jag behöver nog inte berätta så mycket utan låter bilderna berätta. När vi har parkerat möter vi denna syn. Det är fullt av prylar överallt utomhus.

Innanför dörren möter vi Patrik bakom en plexiglasskiva. Patrik berättade när jag frågade honom att det tar 2 veckor att inventera allt. Jag fick lov att fotografera honom till min blogg.

Som avslut på vandringen kan man fika i en mysig avdelning med avdelade små rum. Det är jättemysigt.

Det gick åt en hel del tid för att smyga genom alla små utrymmen med trevliga prylar. Idag var det inget som sade "ta mig" så vi åkte hem glada åta att ha besökt den här kul prylboden. Den som har vägarna förbi Röinge kan stanna till några minuter och upptäcka något ganska unikt.

Besök gärna Patriks webshop.